Finitec Blog

Tilaa blogi

Design Systems Conference - Tunnelmia tapahtumasta

23.3.2018 18:25 / Rami Hirvelä

Suomessa järjestettiin tiettävästi ensimmäistä kertaa design systems -konferenssi.DSCONF järjestettiin kaksipäiväisenä; keskiviikkona 14.3. oli varsinainen konferenssipäivä ja torstaina 15.3. järjestettiin konferenssiteeman mukaisia työpajoja ympäri Helsinkiä. Hankkeen primus motorina toimi Elisan Design System Lead Mikko Häkkinen.

Mikä design system?

Design system on monille terminä vielä verrattain uusi, joten kiteytettäköön aihetta seuraavasti: design system on kokoelma brändiohjeistuksia, design-periaatteita ja käyttöliittymäkomponentteja. Järjestelmän tarkoitus on virtaviivaistaa digitaalisten palveluiden ja tuotteiden suunnittelua, sekä toteutusta mahdollistaen mahdollisimman yhdenmukaisen käyttökokemuksen ja olemuksen läpi koko yrityksen tuote- ja palveluportfolion.

Design Systems Conference.png

 

Puhujakaarti

Konferenssin puhujakaarti oli ensimmäiseksi tapahtumaksi kovatasoinen ja kansainvälinen. Ohjelmassa oli neljä pidempää keynotea ja kuusi lyhyempää esitystä.

Kansainvälisyyttä tapahtumaan toivat Amazonin Jina Anne, EightShapesin Nathan Curtis, IBM:n design-tiimi ja AirBnB:llä suunnittelua johtava Karri Saarinen.

Curtisin design systems -hankkeiden poliittista puolta ja organisatorisia käänteitä sivuavaan puheenvuoroon oli helppo peilata omia kokemuksia vastaavista hankkeista ja samalla oppia konkreettisesti, kuinka muissa organisaatioissa on design system -hankkeita viety läpi.

Saarinen puhui AirBnB:n kokemuksista design systemsin käytöstä ja miten he kehittivät oman visuaalisen kielen ohjaamaan palvelukehitystä. Hän kertoi myös, miten AirBnB pyrkii hyödyntämään koneoppimista visuaalisessa suunnittelussa ja prototyyppien generoinnissa.

Roman Musatkin Smartlyltä jakoi insinöörivetoisen tuotetalon kasvutarinan design-vetoiseksi tuotetaloksi. Musatkinin mukaan Smartlyllä tunnistettiin ihmisten design-kyvyt rajoitteiksi, jotka piti joko poistaa tai lievittää. Sen sijaan, että kaikista pyrittäisiin kouluttamaan tai kehittämään huippusuunnittelijoita, Smartly loi systeemejä, jotka tukivat kaikkien tekijöiden suunnittelutyötä.

IBM:n keynote keskittyi IBM:n design-transformaatioon sekä design-filosofian kehittämiseen, kehittymiseen ja jalkautukseen massiivisessa kansainvälisessä organisaatiossa. Erityisen hyvin otteessaan pitävää puheenvuoroa vetivät Hayley Hughes, Mike Abbink ja Petri Heiskanen.

Afterparty

Kuten hyvän konferenssin kuuluukin, jatkui keskiviikon konferenssipäivä Teatterissa afterpartyn merkeissä. Paikalla oli varsin suuri joukko osallistujia siitäkin huolimatta, että seuraavana päivänä monilla oli vielä luvassa tiukka työpäivä erilaisissa työpajoissa. Vaikka paikalla oli paljon toisilleen ennestään tuttuja ihmisiä, moni tuntui hyvin löytävän näkökulmia myös uusilta tuttavuuksilta.

Design Systems Conference-2.jpeg

 

Yhteenveto

Yhteenvetona voi todeta, että konferenssi oli erittäin laadukas. Puitteet olivat kohdallaan, ja Helsingin yliopiston juhlasali toimi mainiosti tilana. Puhujakaarti oli kansainvälinen ja arvostettu. Esitykset olivat monipuolisia ja tarjosivat kuulijalle lähes poikkeuksetta hyviä ajatuksia, näkökulmia ja ideoita design systems -työhön.

Tähän yhtynee myös muu konferenssiväki: koko yleisö viittasi, kun tilaisuuden lopussa juontaja Andre Noel Chaker kysyi yleisöltä, saivatko he mukaan vähintään yhden arvokkaan uuden ajatuksen tai idean.

Samaan hengenvetoon tehtiin markkinatutkimus seuraavalle vuodelle, kun salilta kysyttiin, kuka osallistuisi ensi vuonna konferenssiin. Valtaosa salista viittasi jälleen.

Hatunnosto järjestäjille! Yli sadan henkilön kansainvälisen konferenssin järjestäminen nollasta kuudessa kuukaudessa on huippusuoritus. Koko tiimi voi olla ylpeä, että vei Helsingin kerralla design systems -tieteenalan kartalle.

Ehkäpä näemme design systems -tieteenalan kärkinimiä taas ensi keväänä Helsingissä.

 

Varaa Puheluaika Rami Hirvelä

Aiheet: DSCONF, design system