Finitec Blog

Tilaa blogi

Hei keski-ikäinen! Vituttaako?

13.12.2017 10:56 / Taavi Thiel

Käsittelin ensimmäisessä blogissani yrittäjyyttä hyvänä ratkaisuna työllistymiseen ja ennen kaikkea työssä viihtymiseen. Pitäydyn tässä toisessa blogissa samoilla linjoilla, koska teema puhuttaa kaikenikäisiä ihmisiä tällä hetkellä paljon. Olen itse keski-ikäinen ja minulla on paljon keski-ikäisiä ystäviä, joiden kokemuksia ja tarinoita olen kuunnellut ja kuullut. Kerron tässä yhden tarinan, joka liittyy keski-ikäisten ja nuorison kohtaamiseen eräässä tilaisuudessa, jossa itse olin mukana.

Haimme osaamista, kokemusta ja kykyä mukautua

Teimme hiljattain onnistuneen rekrytointikampanjan, jossa tavoitteemme oli rekrytoida ennakkoluulottomasti kokeneita alansa huippuosaajia. Saimme hakemuksia enemmän kuin olimme arvelleet ja hakijoiden taustat vaikuttivat CV:n pohjalta tosi hyviltä. Valtava määrä osaamista ja kokemusta. Saimme myös muutaman hakemuksen nuoremmilta ja vähemmän kokeneimmilta, vaikka emme olleet varsinaisesti hakeneet tällä kertaa nuoruuden intoa.  Olimme todella innoissamme!

Kutsuimme mielestämme sopivimmat 15 kpl innostavaan rekrytointi-iltamaan, jossa teemana oli keskustella vapaasti yrittäjyydestä ja myyntityöstä. Pyysimme mukaan myös muutaman juniorihakijan, jotta tilaisuudessa olisi sopivasti kokemusta ja nuoruuden intoa.

Tilaisuuden lopputulos: 2-2

Tilaisuuden lopputuloksen voi summata suurin piirtein seuraavalla tavalla: kokemus ja keski-ikäiset toistivat hienoja uratarinoita, mutta ilman kiinnostusta käytännön liittymäpintoihin. Nuoriso ja innokkuus osoittivat kiinnostusta konkretian löytämiseksi ja olivat lisäksi uteliaan kiinnostuneita myös keski-ikäisten jutuista ja tarinoista.

Päädyimme palkkaamaan kaksi kolmannesta  nuorison joukkueesta – kolmannellekin teimme tarjouksen, mutta hän ehti allekirjoittaa työsopimuksen toisen yrityksen kanssa – ja kuudenneksen keski-ikäisten joukkueesta.  

Kyllä, osaamista ja kokemusta valuu valtavasti läpi sormien, mutta miksi? Vituttaako keski-ikäistä työmarkkinoilla – pitäisikö.jpg

Modernit työyhteisöt dissaavat keski-ikäisiä!

Kyllä, ikärasismi rehottaa kaikkialla, etenkin moderneissa ja vetovoimaisissa kasvuyrityksissä. Ei siksi, että ikä itsessään olisi syy. Todellinen syy löytyy sosiaalisen verkoston diversiteetin puutteesta. Jos hengaa vain muiden keski-ikäisten kanssa, on oma sosiaalinen verkosto keski-ikäistä ja jutut keski-ikäisten ”juttuja”. Jos on töissä yrityksessä, jossa on vain keski-ikäisiä, ei kuulu cooleihin, ajan hengessä kiinni oleviin yrityksiin.  

Tämä tosiasia on kansantaloudenkin kannalta merkittävä rasite. Jos modernit ja vetovoimaiset kasvuyritykset eivät pysty hyödyntämään kokeneiden osaajien kokemuksia, ne eivät pysty välttämään vältettävissä olevia, nuoruuden innon ja kokemuksen puutteen tuomia virheitä. 

Miten tämä kaikki minuun liittyy?

Kyllä, me kaikki voimme vaikuttaa ja saada aikaan muutosta. Nuorten kannattaa oppia itseään kokeneemmilta, keski-ikäisten ja sitä vanhempien kannattaa olla kiinnostuneita nuorten maailmasta ja siitä, millaisia mahdollisuuksia nuoruuden into ja uudet oivallukset tuovat, kun ne kohtaavat kokemuksen kanssa. Yrittäjien, yritysjohtajien ja työntekijöiden kannattaa olla kiinnostuneita omasta suvaitsevan innostavasta yrityskulttuuristaan.

Kansantalouden kannalta on tärkeää, että kasvuyrityksissä on riittävä diversiteetti kokemusta ja innokkuutta. Keski-ikäiset ovat valtava potentiaali ja talouden polttoaine, jota kasvuyritykset tarvitsevat nopeaan kehittymiseensä. Tuon potentiaalin hyödyntäminen on tärkeää. Yhteiskunnallisten vaikuttajien ja oppilaitostenkin olisi siis syytä herätä ymmärtämään se ja auttaa luomaan rakenteita ja tapoja tukemaan sitä.

Meidän kaikkien kannattaa ymmärtää se, että kaikkia vituttaa toisinaan, tänään vain sattui olemaan keski-ikäisten päivä.

Aiheet: yrittäjyys

Taavi Thiel

Taavi Thiel

Working for Taavi is like riding a train that never runs out track. Under his command, you have to stoke that fire with all you got, so the ultimate destination is reached, but mind you, it's the most exciting, most scenic and most rewarding ride you will ever have.