Finitec Blog

Tilaa blogi

Juha Kärnä, Freelance Software Developer

4.5.2018 13:15 / Rami Hirvelä

 

Haastattelimme Juha Kärnää, pari vuotta itsenäisesti Code Verde -yrityksellään toiminutta ohjelmistokehittäjää. Yhteistyömme alkoi viime vuonna, kun Juha löysi kauttamme itselleen sopivan freelance-projektin.

Kerro hieman tarkemmin itsestäsi ja kuinka päädyit verkkopalveluiden kehityksen pariin?

Olen Oulun seudulta kotoisin oleva ohjelmistoalan ammattilainen. Kiinnostukseni tietokoneisiin ja tietotekniikkaanJuhaKärnä-376319-edited alkoi ala-asteikäisenä omien ja kavereiden C64- ja Amiga-pelien myötä. 

Yliopisto-opinnoissa päätin suuntautua sulautettuihin järjestelmiin, sillä ohjelmistojen tekeminen konkreettisiin kuluttajatuotteisiin kiinnosti ja Nokialla meni tuolloin vielä hyvin. Opintojen aikana Nokian ja Oulun

 tilanne muuttui varsin paljon, mutta pääsin kuitenkin lähes unelmatöihin Polar Electrolle kehittämään sulautettuja ohjelmistoja sykemittareihin ja niihin liittyviin järjestelmiin.


Harrastuneisuus vei siis kohti ohjelmistokehitystä. Jäikö tietotekniikalta sijaa muille harrastuksille?

Nuoruuden harrastukseni oli pöytätennis, jossa myös menestyin kansallisella tasolla varsin hyvin ja vielä opintojen ohella pelasin sm-sarjaa. Nykyisin kilpatason urheilu on jäänyt ja harrastuksiini kuuluvat kuntosaliharjoittelu, lenkkeily ja sulkapallo. Myös matkustaminen ja kaikenlaisten uusien kokemuksien haaliminen on lähellä sydäntä.


Mainitsit sanan unelmatyö. Mitkä asiat koet verkkopalveluiden kehityksessä ja ohjelmistokehityksessä kiehtovimpina?
 

Verkkopalveluiden kehittämiseen liittyvä yksi kiehtovaa näkökulma on se, että sopivan idean tullen osaaja voi toteuttaa idean ympärille uuden palvelun, joka onnistuessaan voi myös johtaa uuteen liiketoimintaan. Verkkopalveluosaaminen on se entisajan "saha ja vasara", jolla voi toteuttaa tuotteita ja palveluita. Kaikkea ei myöskään tarvitse enää rakentaa itse vaan usein on mahdollista hyödyntää jo olemassa olevia pilvipalveluita ja avoimien ohjelmistojen komponentteja osana uutta palvelua.

Esimerkkinä tällaisista voisin mainita www.palkkaavaiosinkoa.fi -palvelun, jota työstän ystäväni kanssa. Palvelu on oppimisprojekti AWS:n serverless-tekniikoihin (Lambda, S3, Cognito, React.js, Node.js, TypeScript), mutta mahdollisesti myös hyödyllinen osakeyhtiötä käyttäville pienyrittäjille.

Kiehtovaa myös on, että nyt verkkopalveluihin liittyen tarjolla on myös paljon tilaisuuksia, seminaareja ja epävirallisempia iltatapahtumia, joissa voi verkostoitua ja oppia uutta verkkopalvelukehityksen eri osa-alueista.

 

Päätit kuitenkin siirtyä unelmatyöstä yrittäjäksi. Kuinka päädyit tähän valintaan? 

Työskentelin noin 9 vuotta sykemittareiden ja niihin liittyvien ohjelmistojen ja verkkopalveluiden parissa useammassa eri roolissa. Omat ammatilliset ja yksityiselämään liittyvät tavoitteet ja toiveet olivat kuitenkin selkeytyneet viimeisten vuosien aikana ja arvioin, että jatkamalla sen hetkistä polkua en tule tavoitteitani saavuttamaan. 

Näin verkkopalvelukehityksessä mahdollisuuden, sillä osaajille oli kysyntää ja verkkopalvelujen suunnitteluun liittyvät haasteet koin mielenkiintoisiksi ja motivoiviksi. Halusin myös vielä nähdä maailmaa ja matkustaa ja Digital Nomad -elämäntapa kiinnosti (ja kiinnostaa vieläkin). Halusin kehittää osaamistani sellaiseen suuntaan, että se mahdollistaisi työskentelyn myös etänä.

Kuinka koet yrittäjyyden? Assosioitko yrittäjyyteen jotain haasteita tai mielenkiintoisia mahdollisuuksia?

Yrittäjyys ei ole koskaan aikaisemmin ollut minulle unelma tai tavoite ja siirtyminen yrittäjäksi oli eräänlainen parin vuoden prosessi, jonka aikana perehdyin asiaan ja valmistauduin siihen liittyviin asioihin.

Lopulta olin yhteydessä Oulun eri yrityspalveluihin ja yrittäjäksi siirtyminen kulminoitui hyväksyttyyn starttirahahakemuksen. Vaikka jälkikäteen ajateltuna starttiraha oli summaltaan varsin pieni, oli se kuitenkin yrittäjäksi alkaessa tärkeä osa kokonaisuutta.

Ehkä ajankäyttö on haasteena siinä mielessä, että pienelläkin yrityksellä aikaa menee myös taloushallintoon ja uusien asiakkaiden ja projektien hankintaan. Ja vaikka omaa osaamista voi periaatteessa joustavasti kehittää, siihen tarvittavaa aikaa ei aina ole helppoa löytää.

Itsessään yrittäjänä oleminen ei ole minulle itseisarvo, mutta tällä hetkellä se kuitenkin mahdollistaa oman osaamisen kehittämisen, huippuluokan työvälineet ja kilpailukykyiset ansiot. Ja ennen kaikkea, aikaa on nyt mahdollista käyttää joustavasti työprojekteihin, omiin sivuprojekteihin, harrastuksiin ja muuhun elämään.

Jos olet kiinnostunut yrittäjyyden tuomista mahdollisuuksista, mutta myynti, sopimusneuvottelut ja -hallinnointi eivät puhuttele, niin meidän kannattaa jutella. Varaa aika keskusteluun Ramin kalenterista.

VARAA AIKA

Aiheet: yrittäjyys, developer, entrepreneur