Finitec Blog

Tilaa blogi

Koodarin tie urheilijalupauksesta yrittäjäksi – miten meni, Jari Kemi?

20.12.2017 9:37 / Björn Suomivuori

Kävin pitkän keskustelun Ruotsissa syntyneen suomalaisen kehittäjän Jari Kemin kanssa, joka kirjoitti ensimmäiset rivit koodia Tantanille, kiinalaiselle deittisovellukselle. Tantanilla on 100 miljoonaa käyttäjää maailmalla ja Android Play Storessa sen arvosana on 4,2 / 5. Jarilla on takataskussaan myös kilpaurheilu-ura: hän on kisannut menestyksekkäästi painonnostossa nuorten SM-tasolla.

Jari otti askeleen tuntemattomaan vuoden 2017 helmikuussa ryhtyessään yrittäjäksi, ja vaihtoi vakituisen työn tasaisuuden mahdollisuuteen määrittää itse hintansa ja työtehtävänsä. Halusin kuulla, millaisia ovat Jarin ajatukset yrittäjyydestä ja selvittää mitkä piirteet tekevät hänestä devaajien eliittiä.

 

Jari Kemi, devaaja & yrittäjä
Jari Kemi, Backend Craftsman ja yrittäjä

 

Kutsut itseäsi Backend Craftsmaniksi. Onko tähän jokin tietty syy?

En tiennyt miksi haluaisin kutsua itseni. Backend Craftsman tuntuu oikealta. Halusin tittelin, joka sanoo, että olen intohimoinen ammattiini ja että haluan luoda jotain uniikkia.

 

Mikä tekee backend-devauksesta kaunista?

Backend on jaettu loogisiin osiin: yksi osa kokonaisuutta tekee vain sen, minkä se on tarkoitettu tekemään – eikä mitään muuta. Kaunista on myös se, että voi siirrellä, lisäillä tai poistaa palikoita ilman, että rikkoo mitään muuta.

Backendissa pitää tehdä asiat vähän hienommin, erityisesti, kun tekee high performance backend -devausta, jolloin tulee 20-30 tuhatta http-pyyntöä sekunnissa. Silloin tekninen toteutus pitää suunnitella järkevämmin kuin pienemmällä pyyntömäärällä.

Devaamisen luova prosessi on se, kun yrittää keksiä ratkaisun johonkin ongelmaan, ja se löytyy kuin tyhjästä, kun on ensin kokeillut muutamaa muuta ratkaisua. Yleensä kolmannella kokeilukerralla näyttää hyvältä. Luovuus syntyy kokemuksesta, siitä, että on tehnyt tiettyjä erillisiä asioita, jotka osaa sitten yhdistää keskenään ja synnyttää siten jotain täysin uutta.

 

Mikä yhdistää parhaita devaajia?

Backend-devaus vaatii hieman erikoisen ihmisen. Backendistä koodari ei koskaan saa kunniaa, koska oletetaan, että se toimii ja kukaan ei oikeastaan edes ymmärrä, mitä siinä tapahtuu. Kun backend ei toimi, siitä saa kyllä kuulla – mutta kun kaikki toimii, niin palautetta ei tule. Backend ei voi toimia erityisen hyvin tai kauniisti, se vain joko toimii tai sitten ei. Backendin kanssa työskentelevät kuitenkin itse tietävät, missä kauneus piilee ja miksi se toimii hienosti. Backend-devaajana oppii toisin sanoin olemaan hieman nöyrä.

Jos joutuisin palkkaamaan Tantanille uuden devaajan, painottaisin kommunikaatiotaitoja ja testaisin osaamisen käytännössä. Pelkkä CV ei vielä kerro mitään. Hyvän kehitystiimin tunnistaa siitä, että on hauskaa tehdä itse työtä,  ja siitä, että tiimi kasvaa yhdessä.

 

Miksi ylipäätänsä päätit että haluat devaajaksi?

Minun piti lukion jälkeen päättää mitä haluan tehdä ja tykkäsin matematiikasta. Ajattelin, että matematiikkaa opiskelemalla tulisin olemaan töissä jossain pankissa laskemassa numeroita, osakkeita ja käyriä, enkä halunnut sellaista työtä. Päätinkin valita alan, joka on lähellä matematiikkaa ja jossa saa olla luova, ja päädyin ohjelmointiin.

 

Minkälaista oli opiskella ohjelmointia?

Pidin tosi paljon koodaamisesta, mutta opiskelu ei ollut hirveän kiinnostavaa. Urheilu kiinnosti enemmän. Tein painnonostoa Suomen nuorten maajoukkueessa ja käytin reilusti enemmän aikaa painonnostoon kuin opiskeluun. Tein kuitenkin omia projekteja ja minua alkoi kiinnostaa rinnakkaisohjelmointi. Oppilaitoksellani KTH:lla oli supertietokone, jota sai käyttää eräällä kurssilla, ja algoritmien kanssa leikkiminen kiinnosti todella paljon.

 

Mistä saat kiksit ohjelmoinnissa?

Haaste vetää ohjelmoinnissa minua puoleensa, ihan niin kuin urheilussakin. Kiinnostuin ohjelmoinnista, kun KTH:lla oli kilpaohjelmointikurssi, jossa kilpailtiin neljän-kuuden tunnin matsissa, jossa piti ratkoa mahdollisimman monta ongelmaa mahdollisimman nopeasti.

 

Onko urheilussa ja devauksessa samoja piirteitä?

Kaikessa, jossa on halua tulla hyväksi, on samoja piirteitä. Joskus mitään ei tapahdu, vaikka treenaat tosi kovaa. Teet kaiken, mikä on ollut ohjelmassa, etkä silti edisty. Se tuntuu samalta koodauksessa: tehdään aina samaa kehittymättä yhtään paremmaksi – mutta sitten yhtäkkiä tulee se päivä, jolloin palaset loksahtavat ja lähtee taas eteenpäin.

Urheilijamentaliteetti on auttanut. Urheilussa asetat tavoitteet ja yrität päästä niihin, ja samalla opit, että se ei ole helppoa. Jos haluaa tulla paremmaksi, se tapahtuu vain tekemällä töitä. Tämä pätee myös devauksessa.

Jari Kemi on devaaja, yrittäjä ja painonnostaja

Miten ensimmäinen työpaikka löytyi?

Handelsbankenilla oli keino päästä näkemään kilpaohjelmointikurssien tuloksia, ja Handelsbanken otti yksinkertaisesti 100 parasta kilpaohjelmoijaa listoilta ja lähetti valituille kutsun haastatteluun. Minäkin kävin haastattelussa, jossa sain kooditestin, jonka mokasin täysin, koska olin niin hermostunut. Sen jälkeen neljä henkeä grillasi minua ja luulin, että olin suoriutunut surkeasti. Tunnin kuluttua minulle kuitenkin soitettiin ja sain työpaikan. Kyseessä oli high frequency trading robot -järjestelmän kehittäminen.

 

Lähdit pankista Kiinaan – miten ihmeessä päädyit sinne?

Minulla oli lukiokaveri, joka lähti tekemään yhdelle kiinalaiselle yritykselle lopputyötä. Hän otti minuun yhteyttä ja pian sen jälkeen muutin itsekin Kiinaan, ja sain sieltä töitä. Painonnosto jäi vähemmälle. Huomasin, että kun treenikaverit puuttuivat, motivaatio koko lajiin väheni. Ymmärsin siitä, että ainoastaan oma haluni tai tahtoni ei ole se, joka vie minua eteenpäin, vaan ihmiset ympärillä ja yhdessä tekeminen motivoivat minua. Kilpaohjelmoinnissakin nimenomaan innosti se, kun koodattiin ja kilpailtiin yhdessä.

Kiinalainen Tantan-sovellus

Mikä on siistein projekti?

Olin rakentamassa backendia ja kirjoitin ensimmäiset koodirivit Tantanille, kiinalaiselle deittisovellukselle. Aloitin Tantanissa juniorina, ja aluksi teimme Instagram-tyylistä sovellusta. Kun esimieheni lopetti firmassa, sain hänen paikkansa lead backend -devaajana. Projekti ei kuitenkaan mennyt niin hyvin kuin olisimme halunneet, rahat alkoivat loppua ja piti keksiä jotain muuta. Päätimme tehdä kiinalaisen deittisovelluksen ja tuote julkaistiin kaksi kuukautta töiden aloittamisesta.

 

Lähdit sitten kontraktoriksi Finitecin asiakasprojektiin – mikä vakuutti sinut, kun otin yhteyttä?

Se oli jotain uutta, ja tuntui hyvältä mahdollisuudelta, että ei ole enää yhdessä yrityksessä kiinni ja on vapaa.

 

Pelkäsitkö, että sinulta katoaisi vakituisen työn turvallisuus?

Ei, en ole koskaan sellaista edes halunnut. Jos en tee tarpeeksi hyvää tai kiinnostavaa työtä, en halua olla töissä vain vakituisen työn takia.

 

Oliko raha sinulle draiveri?

Tietenkin jossain määrin – itsensä saa hinnoitella ihan hyvin – mutta draivi riittää kuitenkin vain pariksi viikoksi, jonka jälkeen pitää löytää ne asiat, jotka ovat itselle tärkeitä, riittävät haasteet ja hyvät työkaverit.

 

Oletko ollut iloinen, että ryhdyit yrittäjäksi?

Aivan oikea päätös, mahtava kokemus tämä ensimmäinen projekti. Tulen jatkamaan yrittäjänä!

 

 

Finitecin kautta löydät toimeksiannot, jotka voi hoitaa joko sopimustyönä, tai siirtymällä asiakkaamme palkkalistoille vakituiseen työsuhteeseen.
 Katso työpaikat ja sopimustyöt 

Aiheet: yrittäjyys, developer