Finitec Blog

Tilaa blogi

Kuinka ryhtyä freelanceriksi?

12.11.2018 16:28 / Rami Hirvelä

freelance101 

Pula ohjelmistokehittäjistä, designereista ja muista teknologia-alan ammattilaisista nousee esiin uutisissa aina tasaisin väliajoin. Melkein joka kerta asiayhteydessä käynnistyy keskustelu myös palkkatasosta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Tätä kirjoittaessa hiljattain kohauttanein artikkeli lienee 23.10 julkaistu Helsingin Sanomien kirjoitus aiheesta. Myös mainitussa kirjoituksessa nousee esiin ansiovertailu palkkatyön ja yrittäjyyden välillä.

 

Edellä mainitun kaltaiset julkaisut näkyvät piikkinä myös Finitecille tulevissa yhteydenotoissa yrittäjyyttä harkitsevilta asiantuntijoilta. Tyypillisesti näissä keskusteluissa eniten askarruttavat yrittäjyyden riskit ja vastuut sekä ansiotason mahdollisuudet ja yrityksen perustamiseen liittyvät käytännön järjestelyt. Nämä keskustelut ovat varsin antoisia, joten koimme, että aiheesta olisi hyvä kirjoittaa ‘freelancing: how to’ -henkinen blogikirjoitus.

 

Koska aihepiiri on varsin laaja, aloitan ensin ylätasolta ja syvennän aihepiiriä myöhemmin uusilla kirjoituksilla eri aihepainotuksilla. Olemme tyypillisesti jaotelleet freelanceroitumisen lyhyen oppimäärän karkeasti neljään kokonaisuuteen.

 

1. Ydintuote: Kuinka tunnistan ja kehitän erityisosaamista, jolle on kysyntää?

Kuten kaikessa liiketoiminnassa, kaikki lähtee aina aluksi kysynnästä ja siihen kehitetystä tarjonnasta. Kannattaa siis ensin jäsentää itselleen oman osaamisen vahvuudet. Tämän jälkeen on hyvä peilata omia mahdollisuuksia ja osaamisen kehityskohtia markkinan kysyntään.

Esimerkiksi ohjelmistokehittäjänä saat hyvän benchmarkin globaalista markkinasta vaikka HackerRankin vuosittaisesta Developer Skills -raportista tai Stack Overflow'n Developer Surveysta. Kaiken julkisen datan ohella voit hyödyntää esimerkiksi meidän Laurin tai Ramin apua muodostaessasi omaa kehittymissunnitelmaa.

 

2. Markkinointi: Kuinka esittelen osaamistani helposti ostettavalla tavalla?

Aikaisemmin teknologia-asiantuntijatehtävien osaamisen arvioinnissa on tyypillisesti etsitty CV:stä tiettyjä avainsanoja ja katsottu työhistoriaa. Teknologia kuitenkin kehittyy kiihtyvään tahtiin, joten ns. CV-bingo -metodi on hieman  epärelevantti tapa arvioida asiantuntemusta. CV on toki edelleen oleellinen myynnin työkalu, mutta perinteisen CV:n sijaan saat paremmin viestisi läpi, kun fokusoit sisällön esimerkiksi projektikuvausten (mm. tavoitteet, rooli, teknologiapino) ja omien motivaatioiden ympärille.

Lienee tarpeetonta mainita, että pitchaaminen helpottuu merkittävästi, kun sinulta löytyy hyvin jäsennellyt LinkedIn- ja GitHub-tilit. Omien verkkosivujen suurin arvo lienee työnäytteiden ja oman persoonan sekä tarjooman esiin nostamisessa. Jos olet jo valmiiksi hyvin verkostoitunut sosiaalisessa mediassa tai muissa kanavissa, en näe verkkosivustoa kuitenkaan välttämättömänä myynnin mahdollistajana.

3. Myynti: Kuinka myyn osaamistani? 

Kun olet kirkastanut oman osaamisesi myyntimateriaaleihin, ovat edellytykset asiakastoimeksiantojen hankkimiseen kasassa. Seuraavaksi onkin hyvä miettiä mistä ja kuinka lähdet hakemaan itsellesi sopivia toimeksiantoja.

Asiantuntijatyössä myydään tyypillisesti omaa aikaa tuntilaskutuksella. Tällöin kannattaa siis punnita kuinka paljon laskutettavaa aikaa on valmis allokoimaan myyntiin, hallinnointiin ja sopimuksiin. Tämä on syy miksi valtaosa itsenäisinä yrittäjinä toimivista asiantuntijoista siirtyy käyttämään agentuurin palveluita. Tähän kohtaan on toki luontevaa mainostaa, että Finitec on Suomen johtava ja pisimpään toiminut teknologia-asiantuntija -agentuuri, mutta kentälle on syntynyt paljon tervetullutta ja hyvää kilpailua. Esimerkiksi Talented, Ten Times ja Ework tarjoavat vastaavanlaisia palveluita.

Jos kuitenkin päätät myydä itse, niin myyntityötä kannattaa lähestyä alusta asti systemaattisella otteella. Kannattaa siis mitata omia aktiviteetteja, jotta saat parhaan ymmärryksen siitä minkä verran esimerkiksi someaktiviteetit, kontaktoinnit ja tapahtumiin osallistumiset vaikuttavat verkostosi kokoon ja lopulta relevantteihin työmahdollisuuksiin.

 

4. Yrityksen perustaminen: Mitä vastuita minulle kuuluu?

Yrityksen perustaminen tulee aiheelliseksi siinä vaiheessa, kun ensimmäinen toimeksianto on varmistunut. Pystyt tekemään sopimukset vaikka sinulla ei vielä olisi yritystä olemassa. Aivan viimeistään yritys täytyy olla perustettuna, kun olet lähettämässä ensimmäistä laskua asiakkaalle. Yrityksen perustaminen on sinällään helppoa hoitaa PRH:n verkkopalvelussa.

Ehdottomasti yleisimmät kysymykset liittyvät yleensä yrittäjyyden maksuihin ja veroihin. Jos asian yksinkertaistaa, voidaan pakolliset maksut jakaa periaatteessa kolmeen luokkaan:

  1. Ansiotulovero
  2. Arvonlisävero
  3. Yrittäjän eläkevakuutus (YEL)

Ajatellaan, että perustat toiminimen ja teet kuukaudessa töitä 11 000€ arvosta. Lähetät tästä asiakkaalle laskun, johon lisäät arvonlisäveron 24%. Tällöin laskutettava summa on 13 640€. Laskutettavasta summasta tilität arvonlisäveron (2640€) valtiolle. Tämän jälkeen jäljellä on 11 000€, josta maksat ansiotuloveron vuositulojesi mukaan. Oletetaan summan olevan vaikka 4000€/kk. Tämän jälkeen maksat vielä YEL:n oman arviosi näkemyksesi mukaan, kuitenkin vähintään 120€/kk uutena yrittäjänä. Tästä sinulle jää käteen 6880€. Tästä summasta maksat vielä muut mahdolliset kulut kuten esimerkiksi kirjanpitäjän (n. 50-90€/kk).

Edellä mainitut toiminimen lainalaisuudet eroavat hieman osakeyhtiömallista. Tästä syystä yritysmuodon valinta on kuuma peruna monelle alkavalle yrittäjälle. Tähän ja moneen muuhunkin yrityksen perustamiseen liittyvään kysymykseen löytyy käytännönläheistä opastusta esimerkiksi osoitteesta https://yrityksen-perustaminen.net.

Yhteenveto

Toivottavasti tästä ylätason avauksesta on sinulle hyötyä. Sooloyrittäjäksi ryhtyminen ei ole varsinaisesti taikatemppu, kun vain hieman tutustuu alan toimijoihin ja miettii mihin omaa osaamistaan voisi saada kaupaksi. Kun ensimmäinen toimeksianto on käynnistynyt, alkaa homma rullata ja yrittäjyyteen liittyvät rutiinit tulevat selkärangasta.

Jos harkitset yrittäjyyttä, etsit seuraavaa toimeksiantoa tai mietit mihin suuntaan viedä uraasi, niin varaa tästä juttelutuokio Ramin tai Laurin kalenterista. Yleensä neuvoistamme on ollut enemmän hyötyä kuin haittaa :)

Aiheet: yrittäjyys, developer, entrepreneur, työelämä