Finitec Blog

Tilaa blogi

Rekrytointi pullonkaulana

8.2.2018 11:32 / Taavi Thiel

Haastateltuamme tuoteomistajia ja projektien omistajia heidän työnsä haasteista huomasimme selkeän pullonkaulan: sopivan talentin rekrytointi tai hankinnan hitaus tai viivästyttäminen saattaa jopa myöhästyttää koko projektin.

Nykyisessä ketterän kokeilun maailmassa projektien suunta ja tuotteiden tiekartat saattavat muuttua nopeastikin melko radikaalisti. Kyky vastata näihin suunnan muutoksiin tiimin koostumuksen, osaamisen ja voimavaratarpeiden näkökulmasta onkin yksi menestyvän tuoteomistajan avainkyvyistä.

Tiimejä pitäisi osata skaalata osaamisvaatimusten ja voimavaratarpeiden mukaan. Mutta vaikka tuoteomistaja olisikin kovin kyvykäs arvioimaan ja kertomaan, minkälaisen tiimin kulloinkin tarvitsee, organisaatio ja talenttihankinnasta vastaava taho ei näihin tarpeisiin ja vaatimuksiin kykene aina vastaamaan riittävällä nopeudella ja osumatarkkuudella.

 

rekrytointi-pullonkaulana.png 

 

Talenteista on pulaa

Samaan aikaan, kun muutosvauhti on kasvanut, talentin saatavuus on heikentynyt tai vaikeutunut merkittävästi tietyillä asiantuntija-aloilla, kuten esimerkiksi ohjelmistokehityksessä. Digitalisaatio on lyönyt itsensä läpi ja lähes jokaisella firmalla tuntuu olevan kehitysohjelma käynnissä.

Suunnittelu- ja konsultointialan yritysten toimialajärjestö SKOL ry arvioi, että osaajatarve pahenee 9000 henkilöllä vuoteen 2025 mennessä.

Kun esimerkiksi devaajien kohdalla kysyntä on huipussaan, se myös heijastuu kompensaatiomalleihin. Palkat ovat nousseet (ja hyvä niin), mutta ne näkyvät selkeästi sitten myös projektien budjeteissa ja rekrytointipalkkioissa.

Osaavan talentin rekrytointi on siis hidasta ja kallista.

Pysyvyyskään ei ole aina taattu, vaikka oikea talentti löytyisikin. Tilastokeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan 53% tekniikan alan erityisasiantuntijoista on miettinyt työpaikan vaihtoa lähiaikoina tai haluaa vaihtaa työtä. Gallupin mukaan 60% millenniaaleista on avoimia uusille työtarjouksille. Tämä tarkoittaa sitä, että puolet porukasta on mahdollisesti lähdössä, kun sopiva tarjous tulee kohdalle. Ja kova kysyntä ajaa siihen, että tarjouksia tulee.

Poistuneen talentin korvaaminen saattaa maksaa jopa 150% henkilön vuosipalkan verran.

 

Pitkät työsuhteet menneisyyttä

Talenttihankinnassa kannattaa katsoa muitakin vaihtoehtoja kuin tavanomainen rekrytointi. Talenttihankintaan kannattaa muodostaa oma talenttikumppaniverkosto, josta voi ammentaa sopivinta talenttia kuhunkin tarpeeseen ja aikaikkunaan.

Yhä useampi huipputekijä päätyy ennemmin tai myöhemmin yrittäjäksi. Solo entrepreneurship on kasvava trendi, kun monta työtehtävää voi hoitaa milloin vain, mistä vain, kenelle vain. Työmarkkina onkin yhtäkkiä globaali. Toiseksi, yrityksen hallinnollisesta hoitamisesta on tehty hyvin helppoa. Maailma on pullollaan erilaisia digitaalisia ja analogisia palveluja, jotka hoitavat sopivaa korvausta vastaan kaiken hallinnollisen työn, ja asiantuntija voi keskittyä tekemään hänelle mieluisinta hommaa.

Toinen trendi on pitkien työsuhteiden kuoleminen. Harva alle 50-vuotiaista, jos kukaan, tulee eläköitymään nykyisestä työstään tai organisaatiosta jossa työskentelee. Työsuhteet tai roolit nähdään yhä enemmän "mielenkiintoisina projekteina", joihin sitoudutaan muutamaksi vuodeksi, kunnes siirrytään seuraavaan.

Puheet siitä, että työsuhde olisi jotenkin sitouttavampaa ja motivoivampaa kuin keikkaduuni tai konsultointi, ovat pötypuhetta. Fiksut organisaatiot ovatkin tajunneet tämän ja ottavat kaikki tekijät mukaan kulttuurin rakentamiseen, olivatpa he sitten vakituisessa työsuhteessa tai viiden kuukauden projektitoimeksiannolla.

Tunnusta, että tiettyihin rooleihin asiantuntijoiden rekrytointi on hidasta, kallista, vaikeaa ja vaivalloista. Jos haluat projektisi maaliin aikataulussa tai tuotteen markkinoille riittävän nopeasti, harkitse muitakin talenttihankinnan vaihtoehtoja. Asiantuntijayrittäjät ja konsulttitalot ovat varsin hyvä vaihtoehto osaamisen ostamiseen.

 

Lataa opas: Suunnitelmallinen talentinhankinta – Kuinka löytää osaaminen sovelluskehitysprojektiin 

Taavi Thiel

Taavi Thiel

Working for Taavi is like riding a train that never runs out track. Under his command, you have to stoke that fire with all you got, so the ultimate destination is reached, but mind you, it's the most exciting, most scenic and most rewarding ride you will ever have.