Finitec Blog

Tilaa blogi

Vituttaako myyminen?

9.1.2019 15:54 / Taavi Thiel

 

Aloitin b2b -myynnissä vuonna 1996 oikeastaan ihan vahingossa. Kuvittelin aloittavani jonkin sortin konsulttina, joka ratkoo visaisia liikkeenjohdon haasteita sitä mukaan kun yhteydenottoja asiakkailta tulee.

No olihan siinä työhaastattelussa puhetta myös siitä, että välillä joutuu soittamaan asiakkaille ja myymään. Itse halusin kuitenkin uskotella asian olevan enemmänkin asiantuntevaa konsultointia kuin myyntiä.

Kun olin allekirjoittanut työsopimuksen olin todella innoissani. Vanhempien ja kaverien kysyessä millaisessa työssä tulisin aloittamaan, alkoi kuitenkin kiusallinen selittely ja kiertely ja oli jotenkin epämukavaa sanoa suoraan, että olin päättänyt ryhtyä myyntimieheksi.


Puhtaalla provikalla vastoin vanhempien neuvoja

Kaiken huipuksi olin mennyt sopimaan vielä, vastoin vanhempani neuvoja, palkkauksesta ns täyden provision mallilla, Kuva: Mikko Oksalahtijolloin palkka oli sidottu puhtaasti tulokseen. Ilman mitattavia aikaansaannoksia en siis saisi lanttiakaan.

Miten tässä nyt näin pääsi käymään? En ollut koskaan kuvitellutkaan, että voisin olla myyjä tai, että edes tahtoisin olla. Nyt kuitenkin olin.

Ajattelin asiaa ensimmäisenä työpäivänä hetken ja päätin, että minä olen tästä eteenpäin sitten tämän yrityksen paras myyjä.

Minkä takia ympäröivä maailma neuvoi minua välttämään riskejä ja etsimään turvallisempia vaihtoehtoja? Miksi arkailin kertoa, että olin päättänyt ryhtyä myyjäksi?


Myyjistä huippumyyjiksi, konsulteiksi, johtajiksi ja yrittäjiksi

Olen puhunut monien liikekumppaneiden kanssa vuosien varrella siitä kuinka kukin on päätynyt sinne mihin on päätynyt. Useilla heistä on aivan vastaavanlainen tarina. He päätyivät myyjiksi oikeastaan ihan sattumalta ja vahingossa. Monesta on tullut kuitenkin huippumyyjiä, konsultteja, johtajia ja yrittäjiä. Aivan huikeita tarinoita!

Olen edelleen päivittäin tekemisissä myyntityön kanssa ja vieläkin kuulen ihmisten suhtautuvan myyntityöhön, yrittämiseen ja jopa kaupalliseen ajatteluun varauksella. Jos yrityksesi palveluita pitää myydä, niin niiden laatu ei varmaankaan ole kovin hyvää.  Muutenhan niitä ei tarvitsisi MYYDÄ. Vituttaako jengiä myyminen, vai mikä on homman nimi?

On aivan selvää, että toiset eivät innostu myymisestä sen enempää kuin toiset laulamisesta, filosofiasta tai ohjelmistokehityksestä. Jos kuitenkin haluaa toteuttaa haaveitaan edes jollain muotoa, on lopulta välttämätöntä myydä.

Jos sinua vituttaa myyminen ja haluaisit kääntää teknologia-asiantuntemuksesi liiketoiminnaksi, niin ota meihin yhteyttä.

 

Kuva: Mikko Oksalahti

Aiheet: yrittäjyys, työelämä, myynti, vituttaako, ohjelmistokehitys, johtajuus

Taavi Thiel

Taavi Thiel

Working for Taavi is like riding a train that never runs out track. Under his command, you have to stoke that fire with all you got, so the ultimate destination is reached, but mind you, it's the most exciting, most scenic and most rewarding ride you will ever have.