Finitec Blog

Tilaa blogi

Yrittäjät ovat usein yrittäjähenkisiä – myös softaprojekteissa

15.2.2018 13:44 / Pekka Hackspik

Haluaisitko palkata aidosti motivoituneen työntekijän, tai haluaisitko olla itse sellainen?

Työelämän murroksessa yrittäjyyttä tarjotaan usein riippumattomana ja palkitsevana tapana työskennellä, mutta yrittäjyys myös muuttaa maailmaa. Ja varsinkin tapaa, jolla havainnoidaan maailmaa.

 

yrittajat-ovat-yrittajamaisia.png

 

Palkkatyöntekijä leimaa kellokorttia

Työelämässä voi törmätä palkkatyöntekijöihin, jotka toimivat ns. reaktiivisessa moodissa. Ylhäältä ojennettuja työtehtäviä hoidetaan ja kellokortti leimataan tunnollisesti, mutta intohimo työtä kohtaan on kadonnut.

Työn laatu tai tehokkuuden optimointi ei saa tekemisessä kovinkaan suurta merkitystä, jos lopputuloksesta ei ole kokonaisvastuuta.

Gallupin tutkimuksen mukaan ainoastaan 15% työntekijöistä maailmanlaajuisesti on erittäin motivoitunut työhönsä. Toisin sanoen 85% työntekijöistä maailmanlaajuisesti tekee töitä selkeästi alle oman potentiaalinsa.

Ohjelmistokehitysprojektin devaajan innostuksen hiipuminen voi johtaa siihen, että product owner eli tuoteomistaja on liemessä, koska tavoitteisiin ei päästä. Leipiintynyt koodari taas ei tosissaan pinnistele ongelmien ratkaisujen kanssa. Ohjelmistokehittäjän ongelma ei varsinaisesti ole aikataulujen paukkuminen, se on esimiehen ongelma.

 
Yrittäjä kantaa vastuuta

Yrittäjä suorittaa sinänsä samanlaisia työtehtäviä kuin työsuhteessa oleva, mutta yrittäjän suhtautuminen tekemiseen on erilaista. Tekeminen koetaan mielekkäämmäksi, koska se pohjautuu omaan valintaan. Sen sijaan että pomo osoittaisi sinulle projektin, voit valita itse mieleisesi.

Rutiinitehtävätkin tuntuvat merkityksellisiltä, koska myös niillä rakennetaan omaan yritykseen liikevaihtoa. Tekemisen malleja tulee katsottua jatkuvasti kehittämisen näkökulmasta, koska tehokkuudesta hyötyy yrittäjä itse joko lisääntyneenä vapaa-aikana tai laskutuksena.

 
Yrittäjä tekee työtä asiakkaalle

Esimies-alainen -asetelma vaihtuu asiakas-yrittäjä -asetelmaksi. Tekemisen laadulla ja lopputuloksella on erityisesti merkitystä, sillä tyytyväinen asiakas tilaa jatkossakin, ja hyvä maine myy.

Katsantotapa jolla yrittäjä näkee työnsä on se, mitä nimitämme yrittäjähenkisyydeksi. Työnhakijoilta peräänkuulutetaan yrittäjähenkisyyttä – mutta yrittäjät ovat usein niitä yrittäjähenkisimpiä.

 

Lataa opas: Suunnitelmallinen talentinhankinta – Kuinka löytää osaaminen sovelluskehitysprojektiin

Pekka Hackspik

Pekka Hackspik

Pekka on Finitecin perustaja ja toimitusjohtaja. Yrittäjyys on Pekan mielestä paras ase tylsistymistä vastaan.