Finitec Blog

Tilaa blogi

Asiantuntija! Yrittäminen kannattaa!

8.11.2017 8:39 / Pekka Hackspik

Jos olet palkkatyössä, olet saattanut joskus pohtia, miten oman onnistumisen tulos voikin mennä suurelta osin yhteiseen pottiin. Kun kauppa taas ei käy, työsuhteita aletaan purkaa. 

Pidemmällä aikajänteellä ajateltuna työsuhteessa olemisen kannattavuus ja etenkin sen tuoma turva onkin illuusio, joka voi tulla kalliiksi ainakin taitavalle työntekijälle. Esimerkiksi ansiosidonnainen työttömyysturva tuo kyllä turvallisuuden tunnetta irtisanomisuhan alla, mutta tulevaisuudessa se ei välttämättä ole sen paremmin taloutta kuin urakehitystäkään kannatteleva vaihtoehto.

“Monimutkaisessa, globalisoituneessa ja kaoottisessa maailmassa yrittäjyys on ylivoimaisesti tehokkain tapa järjestää ihmisten välinen yhteistyö. Yrittäjyys tulee muuttamaan maailmaa kuin painokoneen tai sähkön keksiminen aikoinaan”, kirjoittaa Mikael Jungner.

Asiantuntija-yrittäjä on vapaa

Yrittäjyys sopiikin toimintamallina erityisen hyvin asiantuntijatyöhön. Asiantuntijayrittäjä voi vaikuttaa omaan asemaansa niin myötä- kuin vastoinkäymisissä, koska yrittäjä ja toimeksiantaja voivat vapaasti sopia keskenään yhteistyön ehdoista. Yrittäjä pääsee vaikuttamaan työn arvonmuodostukseen, koska tietää, miten asiat kannattaa tehdä, ja miten niistä maksetaan. Hän voi päättää itse, millaiseksi arkensa rakentaa. Yrittäjä voi myös vaikuttaa siihen, millaisessa työyhteisössä haluaa työskennellä, ja valita ympärilleen ne ihmiset, joiden kanssa vuorovaikutus tuo oikeasti kaikille mieluisan lopputuloksen.

Kauppalehden Emil Elo kirjoittaa: ”Jotkut yrittäjät näkevät itsensä Antti Rokan kaltaisena selviytyjänä, jonka on itse vain selviydyttävä kaikesta paskasta läpi, perkele. Voiko olla hölmömpää ajatusta, kun tarkoituksena on luoda kokonaisvaltaisesti hyvä yritys?” 

Tuloksista palkitaan

Onneksi yrittäjän on mahdollista saada palkkionsa nimenomaan tuloksen perusteella, ei aikaperusteisen palkitsemisen tai turhanpäiväisen puurtamisen perusteella. Yrittäjä myös haluaa itse määrittää oman kassavirtansa leveyden. Sen sanominen ääneen vaatii kuitenkin pokkaa, menestyminen kun on Suomessa edelleen vähän kiellettyä. Menestymisen voi kylläkin ymmärtää myös nimenomaan omien tavoitteiden toteuttamisena ylhäältä määritettyjen tavoitteiden sijaan. Yrittäjälle menestystä ei siis merkitse niinkään työnantajan määrittämä vuosibonus tai firman autoetu, vaan vaikkapa se, että saa elää itsensä näköistä elämää.

Yrittäminen ei ole salatiedettä, vaikka se joskus halutaan sellaisena esittää. Alun jälkeen yrityksen ylläpito on tosiasiassa melko vaivatonta. Tämän voi varmistaa keneltä tahansa yrittäjältä. 

Asiantuntija voi olla yrittaja.jpeg

Yrittämistä voi kokeilla

Kaikille yrittäjyys ei sovi. Elämäntilanteesta riippuen voi joskus tuntua turvallisemmalta saada säännöllinen kuukausipalkka ja vuosittainen työeläkeote. Yrittämättä jättäminen onkin kuin matalariskinen sijoitus: tuottoa tulee sen verran että sitä voi tuotoksi kutsua, mutta rikastumaan sillä ei pääse. Samalla analogialla ajateltuna yrittäjyys on korkeariskinen mutta myös korkeatuottoinen tapa viihtyä työelämässä. Jos näkee hieman vaivaa pääoman kehittämisen eteen, voi turvata taloudellisen riippumattomuuden melko lyhyelläkin aikaperspektiivillä.

Jos yrittäjyys kiinnostaa, kannattaa aloittaa heti. Kun on hyvä siinä mitä tekee, miksi odottaa puolivuosittaista palaveria saadakseen ainoastaan kuulla siitä, minkä voisi itse asiassa nähdä oman yrityksen kirjanpidossa viivan alla. Ja muista: jos päätät kokeilla yrittäjyyttä, pahinta mikä voi tapahtua on se, ettei tapahdu mitään. Aina voi palata palkkatyöhön.

Minä uskon yrittäjyyteen. Finitec uskoo yrittäjyyteen. Kokeilepa sinäkin.

 

Millainen myyjä olet? Testaa!

Aiheet: yrittäjyys

Pekka Hackspik

Pekka Hackspik

Pekka on Finitecin perustaja ja toimitusjohtaja. Yrittäjyys on Pekan mielestä paras ase tylsistymistä vastaan.